[:BG]Организирани от БФ Софтбол, два дни разнообразни демонстрации в София на най-новата дисциплина на световната бейзболна и софтболна конфедерация (WBSC) – Бейзбол 5 (Baseball5), бяха напълно достатъчни, за да накарат любителите на американската игра у нас да обикнат и нейната улична версия. В арена на тренировки и мачове се превърнаха алеите на Княжеската градина около паметника на Съветската армия, а специален гост беше италианският инструктор на WBSC Андреа д’Аурия. под чието ръководство на 14.09. беше проведен курс за треньори.

В сутрешните занимания на 15.09. се включиха над 150 деца, някои привлечени от кампанията във Фейсбук, други от българските клубове – благоевградския Бизони и софийските Академици, Атлетик, Блус, НСА-Лъвове и Юнак. Участие взеха и техните родители, както и бивши и настоящи бейзболисти и софтболистки със своите семейства.

Официалните мачове под егидата на WBSC се изиграха на специално подготвени 2 полета до входа на метростанция „СУ „Св. Климент Охридски“ край бул. „Цар Освободител“. В изключително динамични и напрегнати двубои вчера титлата извоюва тимът на България, съставен от Гергана Ханджийска, Филипина Овнарска, Сара Маркова, Мария Фетвова Димитър Насъпов, Евгений Черноземски, Данаил Тренев и Юрий Алкалай. По правилата на Бейзбол 5 двама от петимата играчи на терена винаги трябва да сa от противоположния пол – две жени и трима мъже или двама мъже и три жени.

Във финала „трикольорите“ се наложиха над тима на Румъния с 1:0. Бронзовите медали заслужи отборът на Чехия, който в мача за трето място надделя над Сърбия с 6:5 за 8 ининга. С изиграните три допълнителни части на българска земя беше поставен нов Световен рекорд за най-дълъг мач в кратката история на Бейзбол 5 като официална дисциплина на WBSC.

За България това е трета различна балканска титла по бейзбол и софтбол. Националните ни отбори са шампиони по бейзбол и софтбол за смесени отбори от тройната балканиада в София ’18. В класическия софтбол нашите са вицешампиони.

РЕЗУЛТАТИ ОТ I ОТКРИТО БАЛКАНСКО ПЪРВЕНСТВО ПО БЕЙЗБОЛ 5

България – Чехия 5:7; Румъния – Сърбия 13:0; Сърбия – България 0:8; Чехия – Румъния 4:5

България – Румъния 3:4; Сърбия – Чехия 9:6;

Мач за 3-то място: Сърбия – Чехия 5:6 (8 ининга)

Финал: Румъния – България 0:1[:]