След като Атлетик София и Бизони Благоевград си размениха мачовете на ст. Портърфилд в Благоевград за 1:1 победи, финалната серия във формат 3 от 5 продължи на ст. „Октомври“ в столицата с мачове на 01.10. и 14.10.

Мач №3 от финалите в ББЛ започна много добре за домакините от Атлетик, като Ангел Лозанов записа RBI при граундаут за рън на Александър Горрин във втория ининг. Бизони отговориха по същия начин в следващия ининг, а в четвъртата част поведоха чрез RBI двоен хит на Райков за точка на Благоев.

В затварянето на четвъртия ининг обаче Румен Лачев удари хит за рънове на Амаури Горрин и Александър Горрин, а Марков увеличи преднината на Атлетик с RBI единичен хит за рън на Лачев. При 2 аута в петия ининг Лозанов удари граунд бол към третия бейзмен Райков, който сгреши, Лозанов стигна до първа, а Велинов и Александър Горрин отбелязаха пета и шеста точка за „атлетите“.

Изоставането в резултата не повлия на благоевградчани, които бързо изравниха с 4 точки в шестата част, като един от тези четири ръна беше след грешка, а Бизони даже поведоха с хоумрън за още 3 ръна на Иван Ангелов. Гостите отбелязаха допълнителни 3 ръна в осмия ининг, като с RBI се отчетоха Шопски (2) и Дундалов, и си подсигуриха победата с 12:9. Трите точки на Атлетик в края на деветия се оказаха само почетни. Бизони взеха много интригуващ и резултатен мач и поведоха с 2-1 победи във финала на ББЛ 2017.

Герои за победителите бяха Петър Петров и Иван Ангелив с по 3 RBI, а за Атлетик толкова има Ангел Лозанов, докато Александър Горрин отбеляза 4 ръна. На възвишението, Теодор Димитров регистрира 4 хита и 6 ръна за пет ининга като питчер за Бизоните, докато победата записа Александър Благоев. За домакините Любомир Петров хвърля 5.1 ининга, в които допусна 5 хита и 7 ръна. Загубата отиде при сменилия го Мартин Велинов.

След пауза заради дъжд в уикенда на 07.10. и 08.10. мач номер 4 от финалната серия на ББЛ 2017 се изигра в София на 14.10. Защитата на Атлетик в сблъсъка беше на много високо ниво. Домакините не допуснаха рънове в първите 5 ининга, повеждайки с 3:0 след RBI на Александър Горрин и Мартин Велинов (2), който се реваншира на отбора си за загубата на хълмчето в предишния мач. Крум Темелков и Иван Англелов, който е батирал за 4 ръна откакто серията се премести в гр. София, върнаха Бизони в мача, но Атлетик докара финалната серия до пети решаващ мач след победа с 3:2.

Добрият ден за Мартин Велинов стана още по-добър, като той изигра цял мач на възвишението и записа победа. Александър Благоев, който също изигра цели 8 ининга за благоевградчани, се отчете със загубата.

И така в първото историческо издание на Българската бейзболна лига се стигна до най-драматичния възможен завършек на финалния плейоф: ПЕТИ МАЧ от пет възможни. Двете любими думи за българския бейзбол се сбъднаха.

Равен резултат от 2:2 победи и един единствен, последен мач, който да определи шампиона в ББЛ 2017.  Бейзболната съдба на лигата през 2017 нямаше как да бъде по-непредсказуема, а Бизони Благоевград и Атлетик София влизат в петия мач с абсолютно равни показатели: 2:2 победи, общ брой точки в тези 4 мача 22:22. Атлетик имат лек превес в броя хитове, но пък благоевградчани имат по-здрава защита.

ББЛ: Българска Бейзболна Лига

Решаващият мач номер 5 се игра на 15.10. в Благоевград поради домакинското предимство на Бизоните от резултатите им в редовната фаза. Пред пълна и вярна трибуна на Портърфийлд в Благоевград, подкрепяща домакините, Атлетик София заложи на Румен Лачев като стартиращ питчер за сблъсъка, а козът на Бизоните се казваше Ясен Неделчев.

Мачът очаквано бе спечелен с минимална разлика. Всъщност: най-минималната възможна разлика в бейзбола: 1:0. Единственият рън дойде в третия ининг, когато при 1 аут, броене 0-1 и Ташев на трета база за Бизоните, Петров удари единичен хит в ляво. Тази точка беше достатъчна за първа титла от ББЛ и общо 22-ро шампионско отличие на отбора от Благоевград.

Чарът на мача беше най-вече в питчърите, като и двамата изиграха невероятни цели мачове. Ясен Неделчев поведе Бизони със само 2 допуснати хита и 6 страйкаута. Със загубата се отчете Румен Лачев, който допусна 2 хита и 1 рън.

Бизони първенец в дебютното издание на ББЛ!

Детайлна статистика от мачовете ТУК.

За жалост, налага се да се разделим с един много равностоен сезон, който ще се запомни с тристранно равенство на върха през редовния сезон и един от най-великите финали в историята на българския бейзбол.

КРАЙНО КЛАСИРАНЕ в ББЛ 2017

  1. Бизони Благоевград
  2. Атлетик София
  3. София Блус
  4. Койоти Дупница
  5. Юнак София
  6. Лъвове НСА София
  7. Атлетик Козлодуй
  8. Академици София