[:BG]

Това са Яна, Ивана и Рали, момичетата, които имаха възможността да посетят ESCA camp 2019 в Диесен, Холандия. Таксата за участие в лагера бе изцяло покрита от Българска федерация по софтбол. Вижта какво споделят, в кратко интервю, за натрупания опит, знания и контакти.

 

Как разбрахте за ESCA camp 2019?

Я: От треньорите ми.

Р: Научихме от Юрий – президентът на Българската софтболна федерация, а след това намерихме и страницата им във Facebook.

И: Разбрах за кемпа благодарение на моите треньори.

Какво ви накара да посетите софтболния лагер в Диесен, Холандия?

Я: Желанието ми да подобря уменията си.

Р: Нямаше го моментът на колебание, веднага щом научих, че ще заминаваме си стегнах багажа. Възможността да се развия като играч ме накара да очаквам този лагер с такова нетърпение.

И: Главната цел на посещаването ми на лагера, беше да открия нови неща, не само за себе си, но и за спорта. Да се запозная с нови хора и да градя себе си, като играч.

Състезатели от какви националности взеха участие в лагера?

Я, И : Германия, Турция, Холандия, Италия, Швеция, Хърватия, Австрия, Израел, Унгария.

Р :  Имаше страшно много деца, повечето от които бяха от Италия и Германия, имаше холандки, туркини, шведки, също така присъстваха и няколко момчета софтболисти от Израел.

Кои бяха вашите треньори?

Я, И : Craig Montvidas, Elisa Cecchetti, Marta Gasparotto, Marjolein Merkx, Jeroen Swers, AnnaKarin Solen Westling, Judith van den Berg

Р: Запознахме се с Craig Montvidas- организаторът на лагера и треньор, две състезателки от националния отбор на Италия, класиран за Tokyo 2020 Olympic Games- Elisa Cecchetti и Marta Gasparotto. Питчинг треньорът беше Marjolein Merkx от националния отбор на Холандия, а батинг треньорът беше Jeroen Swers. AnnaKarin Solen Westling тренираше инфилдът, а Judith van den Berg беше другият питчинг коуч.

Кои упражнения ви допаднаха най-много?

Я: Може би тези, които включваха работа в екип, с хора, които не съм познавала до този момент, например мачовете през последния ден.

Р: Лично на мен най-много ми допаднаха упражненията за батиране. За този кратък преиод от време усетих значителна промяна в суинга си, а и също върху нагласата си всеки път, като излизам да батирам на хоума. Със сигурност ще правим тези упражнения тук с отбора ни.

И: Всички, но най-много упражненията за слайдинг, защото бяха хем забавни, хем наистина полезни.

Кое е най-важното, което научихте?

Я: Това, че винаги стават грешки, но важното е да останем спокойни и да продължим напред.

Р: Най-важното, което научих на този лагер, нещото, което ни се повтаряше постоянно, беше Quality is more important than quantity. Също така мотото на ESCA camp- Getting Better Together ни напомняше, че този спорт е отборен и всички се развиваме, печелим и губим заедно.

И: Много е важно да подкрепяш съотборниците си, да им имаш доверие и също така, че добрите резултати се постигат с много тренировки.

Кое ви впечатли най-много по време на лагера?

Я:  Мисля, че фактът, че научих изключително много нови неща за много малък период от време.

Р:  Бях крайно изненадана от факта, че всички хора дали треньори или курсисти бяха толкова отворени и дружелюбни към всеки един от нас. Обстановката беше повече от приятна, а забавлението не липсваше, със сигурност. За тези 5 дни създадохме нови и надявам се дълготрайни приятелства.

И: Впечатли ме това, че много бързо се сприятелихме с децата от другите държави и също така многото и различни тренировки и упражнения, които ни показаха.

Чувствате ли се по-напреднали от преди?

Я: Мисля, че да.

Р: О да, определено. Промени ми се нагласата към тази игра, както и подходът към нея. Върнах се като нов играч.

И: Да!

Какво ще промените във вашите тренировки, за да приложите по-добре наученото?

Я: Ще започна да обръщам по-голямо внимание на малките неща и ще наблягам на качеството.

Р: Постоянно ще си повтарям всичко, което ни говореха на ESCA camp, а също така ще изпробваме и някои от упражненията, които ни показаха там.

И: Най-много ще променя теоритично наученото, защото разбрах, че има неща, които съм правила грешно и за добри резултати трябва да започна да ги прилагам правилно.

Поддържате ли/ще поддържате ли връзка с другите курсисти и треньори от лагера?

Я: Да, даже с голяма част от играчите имаме общ чат и често си говорим.

Р: Определено да, успях да се сприятеля с голяма част от играчите там и за момента поддържаме контакт. Уговаряме се скоро пак да се срещнем и да поиграем заедно.

И: Да! И изключително много се радвам, защото всички там бяха прекрасни.

 

 [:]