През осмата седмица от Българската бейзболна лига отсъствието на Бизони Благоевград и Атлетик София заради европейските турнири продължи. По тази причина осмият уикенд се състоя само от дабълхедър между петия в класирането Юнак и седмия Атлетик (Кз).

Първият мач от дъбълхедъра в неделя на ст. „Октомври“ в София започна много ударно за домакините от Юнак – девет ръна още в първия ининг, докато козлудуйци допуснаха 3 грешки и чрез тях „подариха“ 2 от тези рънове, а RBI удариха шестима различни играчи. След това „юнаците“ методично увеличаваха преднината си с 2 ръна във втория ининг и 5 в четвъртия, преди Милен Драганов да отбележи почетната точка за Атлетик, които загубиха с 1:16 след нокаут за 4 ининга. Титулярният питчър на Атлетик Богдан Емилов Ников (L, 0-1) регистрира загуба за първи път през сезона, като допусна 16 ръна за 4 ининга на възвишението, 9 от които след грешки. Вилиан Спасов (W, 1-0) от Юнак записа първа победа през сезона като изигра всичките 4 ининга и допусна 1 хит и 1 рън с 5 страйкаута.

Вторият мач не беше по-различен – победа с 15:1 за Юнак и разчистване в дабълхедъра. Този път главоболията за Атлетик бяха във втория ининг, където те допусна зашеметяващите 11 ръна. В четвъртия ининг Ушатов отбеляза единствения рън за Атлетик, но мача отново приключи след нокаут, този път след петия ининг. Деян Ганчев (W, 1-0) отчете победа, а Виктор Ушатов (L, 0-1) беше губещ питчър. Вилиан Спасов удари 4 RBI, а Александър Спасов добави още 3.

Седмица по-късно Атлетик (Сф) се завърна в ББЛ от неуспешно пребиваване в Белград в опит за преминаване отвъд груповата фаза на европейските клубни турнири. Това беше точно на време за мача на сезона в ББЛ. На 24.06 (събота) Атлетик и Блус излязоха в дабълхедър в битка за първото място в историческия Throwback Saturday. Двата отбора бяха облечени в ретро екипи, припомняйки си за времената, когато българският бейзбол още прохождаше, и бяха подгряти от ретро танцово изпълнение от Swingin’ Monkeys. Единият от двата мача беше предаван на живо с коментар на фейсбук страницата на ББЛ, като стана първия излъчен мач от ББЛ.

 

Първият мач започна с два хита при два аута в нападението на Блус, след което Бешков удари RBI единичен хит за рън на Черноземски. Двата отбора играеха много стабилно в защита до момента, в който миг на гениалност обърна мача в полза на Атлетик – след хит на Аталъков, Александър Горрин удари първия хоумрън в лигата от две седмици и даде аванс на Атлетик, които се нуждаеха от две победи, за да вземат еднолично върха в ББЛ. Последваха още 2 хита, преди преднината да набъбне на 3 ръна след RBI двоен хит за 2 точки на Велинов, а аут по-късно Петров удари RBI единичен хит за петия рън в ининга. В следващия ининг Евтимов открадна хоума, но това се оказа само почетна точка за „блусарите“, а Атлетик се изравниха на върха с Блус след краен успех с 5:2. Румен Лачев (W, 2-2) беше победния питчър за Атлетик, а Мартин Велинов и Александър Горрин удариха по 2 RBI, докато Любомир Петров добави един.

Вторият мач ни предложи смяна на ролите. Блус водеха с 3:1 до шестия ининг, когато добавиха 2 ръна след 2 грешки на Георги Лачев в левия аутфилд. Атлетик върнаха рън в началото на седмия след уайлд питч на питчъра Александър Насъпове, но Блус си върнаха първото място след победа с 5:2. Насъпов удари 2 RBI, а на хълмчето записа победа (W, 2-0).

В ранния мач от същия ден Юнак стигна до трета поредна победа, побеждавайки Академиците с 9:7 в интересен и завързан сблъсък, в който Денис Димитров записа цял мач и допусна 9 хита и 7 ръна с 5 страйкаута, а Илиан Драгоев удари 2 RBI. Уил Кънингам удари четвъртия си RBI в два мач след хоумръна срещу Блус (преди две седмици), Алакалай добави още 2, но Академиците допуснаха цели 4 ръна след 8 грешки, с една повече от Юнак.

В неделя, 25.06, бяха отсъдени 3 служебни резултата: Академици падат от Юнак и Козлодуй от Бизони Благоевград 2 пъти. На върха се настани Бизони (10-1) с равни победи с Атлетик (10-2) и Блус (10-3), а Академиците (0-14) останаха без победа след 14 мача в ББЛ 2017.