Посланикът на САЩ Джеймс Уорлик и актьорът Захари Бахаров връчиха наградите на най-добрите състезателки от миналогодишното първенство на България по софтбол. Двамата присъстваха на официалното откриване на новия сезон, което се състоя вчера на ст. „Бейзбол“ в Студентски град в София. Най-добрият питчер и най-полезен играч на шампиона Ейнджълс (Дуп) Янита Миленкова прие призовете си лично, а от името на най-добрия батер Мартина Гочева наградата получи съотборничката й и играещ треньор на Бейбс (Бл) Александрина Богданова.

След това американският дипломат и българската кинозвезда направиха символичното първо хвърляне, с което бе открит новият шампионат. Освен с питчерски умения, посланик Уорлик се отличи и като батер, като успя да удари няколко топки срещу топпитчера на Академички (Сф) Николета Конова.

Шоуто продължи с демонстративен мач между националните ни отбори за жени и девойки (до 22 г.), приключил с успех с 5:1 за „А“ тима. А тържеството завърши с българо-американско сътрудничество около барбекюто, в което се включиха и стотината зрители, присъствали на трибуните за церемонията.

Същинската част от първенството започва другия уикенд с 6 мача на софтболното игрище в столичното 73-то СОУ „Владислав Граматик“ в кв. „Гоце Делчев“. В събота (12 май) сезона ще открият Академички (Сф) и Девълс (Дуп), а след тях ще играят Бейбс (Бл) – Ейнджълс (Дуп) и Атлетик (Сф) – Лъвове (Сф). В неделя (13 май) пък са мачовете Атлетик – Бейбс, Бейбс – Лъвове и Ейнджълс – Академички.

автор: Явор Евтимов