Първите два мача от финалния плейоф  в БЛЛ2017 между Бизони Благеовград и Атлетик София завършиха с  разменени победи. В уикенда на 23.09. и 24.09. в Благоевград нито един от тимовете не успя да  „дръпне“ в серията до 3 победи. Бизоните взеха откриващия съботен мач с 5:3, а столичани се реваншираха с победа в неделния сблъсък със 7:3.

 

Първото хвърляне от финална серия в ББЛ бе направено от стартиращия питчер на Бизони Благоевград в мач номер 1 в събота – Александър Благоев, който хвърли бол на първия батер в реда на Атлетик София – Георги Лачев. Благоев последва с три  поредни страйка, за да изгори Лачев и да зададе правилен тон за защитата зад него.

Без изненади, на  хълмчето за първия мач от финалната серия, двата отбора бяха извадили  най-надеждните си питчери: Благоев за домакините, а за Атлетик – Мартин Велинов. Велинов се пропука първи като още във втория ининг допусна 3 точки, изработени от Бизоните след бази за бол, ударен батер и единични хитове в правилните моменти на Ясен  Неделчев и Мартин Шопски.

Атлетик реагираха като ужилени в отварянето на третия ининг и веднага върнаха пасива от 3 точки след серия от три поредни  хита на Марков, Тренков и Велинов, и самопожертвователен флай аут. Тези 3 точки обаче останаха единствени на сметката на гостуващия отбор до края на мача. Питчерът на домакините Благоев не допусна допълнително колебание до края на мача, а за подсигуряване получи 2 ининга подкрепа без допуснати точки от втория питчер за деня на Бизони – Теодор Димитров.

Крум Темелков удари соло хоумрън за 4:3 в затварянето на третия ининг, с което мигновено върна лидерството в резултата в полза Бизоните (след като Атлетик бяха изравнили в откриващата част на същия ининг), а допълнителна точка след грешка в защитата на Атлетик в крайните части на мача подсигури победата за благоевградчани с 5:3. Въпреки 8-те хита на столичани, вкараните само  3 точки се оказаха недостатъчни, а благоевградчани комфортно се задоволиха с 5 точки от 6 хита, но и получиха помощ от питчера на Атлетик Велинов, който хвърли 10 бази за бол и 3 уайлд питча.

В неделния сблъсък двата отбора противопоставиха следващите питчери в ротациите като за Бизони Благоевград хълмчето пое Иван Ангелов, а за Атлетик София контролът бе предоставен на Румен Лачев.

Румен Лачев се представяше по-успешно в началните ининги от мача като държеше Бизоните без точки в първите им три нападения. Ангелов обаче се пропука в началото на третия ининг и софиянци поведоха с 3:0 след уайлд питч, бънт сингъл на Георги Лачев и мощен хит на Владимир Марков. Атлетик София не допусна обрат до края на мача и освен че се подсигури с допълнители точки, успя и да заглуши батите на Бизони. Румен Лачев изкара цял мач като питчер и допусна само 3 точки (2 от които по негова вина) и 8 хита.

Нападението на софиянци изработи общо 7 точки след 10 хита като Антонио Караганов се отличи с 3 RBI. За домакините Шопски изработи 2 точки (2 RBI) в нападение, а за един ининг в края на мача Теодор Димитров отново се появи на хълмчето (за да смени Ангелов) като релийвър, подобно на предния мач, но бе наказан с 2 точки. Важен момент в сблъсъка настъпи когато Бизоните имаха намерения да се върнат в мача при 5:2 за Атлетик в затварянето на 6-тия ининг, но дабъл плей след улавяне и точно хвърляне в защита на централния аутфийлдър на софиянци Ангел Лозанов заключи хоума за претенциите на домакините. Краен резултат: 7:3 в полза на Атлетик.

След много качествен бейзбол, първият уикенд от финалната серия в ББЛ 2017 остави повечето въпроси относно кой ще е шампион в лигата – не отговорени. Резултатът от 1:1 победи е най-логичното след показаната игра от двата отбора в Благоевград. С нетърпение се насочваме към предстоящите 2 мача в София, когато Атлетик ще домакинства на Бизоните.

Подробна статистика от всеки един мач, както и плей-бай-плей на живо тук.