Pully, Швейцария – Изпълнителният съвет на Световната бейзболна конфедерация по софтбол (WBSC) приветства успеха на World Baseball Classic (WBC) за демонстрирането на важността и силата на международната игра пред глобална публика и силата на партньорството на WBSC с Major Бейзболна лига (MLB).

Две седмици на драматично и вълнуващо състезание в 47 мача приключиха във вторник вечерта, когато Япония победи САЩ с 3-2 на финала в Маями, за да спечели Classic за рекорден трети път. Това сигнализира за края на завладяващото пето издание на WBC, което демонстрира апетита към международния бейзбол и страстта към националните отбори както сред играчите, така и сред феновете на спорта в Съединените щати и по целия свят. Събитието също послужи като перфектен пример за това как MLB и WBSC продължават да работят ръка за ръка, за да донесат най-доброто от международния бейзбол на света.

Говорейки на срещата на Изпълнителния съвет на WBSC, която се събра виртуално в петък, президентът Fraccari каза: „Квинтесенцията на Световната класика по бейзбол показва колко глобален е станал нашият спорт и потенциала да расте още повече. Този турнир показва истинската сила на бейзбола и софтбола по света. Освен страстта на играчите да играят за своите национални отбори, видяхме феновете на живо и вдишахме всеки момент от мачовете на тяхната страна.

„Трябва да кажа, че сте добре направено и благодаря на Мейджър Лийг Бейзбол за организирането на такъв фантастичен турнир. Връзката ни с MLB никога не е била по-силна и за нас беше удоволствие да ги подкрепим в провеждането на този турнир.

„Без тяхното желание да продължат напред в международната игра, нямаше да имаме шанса да гледаме Шохей Отани срещу съотборника си от Лос Анджелис Ейнджълс Майк Траут с трофея на линия. Благодарение на техните усилия успяхме да станем свидетели на това, което със сигурност ще се превърне в емблематичен момент в историята на нашия спорт.

„Ще се стремим да надградим усилията на MLB през следващите седмици, месеци и години, за да гарантираме, че международният бейзбол ще продължи своя възход. Бъдещето е вълнуващо.“