Куба има честта да бъде номер 1 в света, след като спечели първото Световно първенство по Бейзбол 5 през ноември.
Световната бейзболна и софтболна конфедерация стартира първата световна класация за Бейзбол 5, която включва 43 държави или територии, представляващи четири континента.

Нововъведената система за световно класиране проследява представянето на националния отбор на страната в Световните първенства по бейзбол5, включително младежки и най-високи нива, както и континентални събития за период от четири години.

„Пускането на тази историческа световна ранглиста на WBSC Baseball5 е друг важен етап за WBSC и нашата градска дисциплина, който ще отпразнуваме“, каза президентът на WBSC Рикардо Фракари. „Да представим 40 държави от самото начало с много от Европа и Африка, доказва че с Baseball5 постигаме целта си и успешно пренасяме бейзбол/софтбол на места, които не бяха възможни преди. Бих искал да поздравя и благодаря на всички, които подкрепиха и допринесоха за този проект, ние едва започваме.“ Куба има честта да бъде първият номер 1 в света, след като спечели първото Световно първенство по бейзбол 5 през ноември. Той води историческата световна класация Baseball5 с 2055 точки, пред азиатските шампиони и бронзови медалисти от Световната купа Китайски Тайпе (1679) и Франция (1650), настоящият европейски шампион за младежи и открити категории.

Топ 10 включва още една азиатска държава (Япония, четвърта с 1635 точки), една от Америка (Венецуела, пета с 1370 точки), три африкански държави (№6 Южна Африка, №8 Тунис и №9). Кения) и двама европейци (№7 Литва и №10 Италия).

Системата за класиране Baseball5 е подобна на утвърдената методология на WBSC за световните ранглисти по бейзбол и софтбол, но с различно разпределение на точките за младежки и континентални събития, за да се дадат на страните по-големи възможности за издигане в класацията.

Например Световното първенство по бейзбол5 осигурява максимум 1200 точки (плюс бонус от 180 точки за победителя) с минимум 120 точки. Световното първенство по бейзбол5 за младежи ще гарантира максимум 900 точки (плюс бонус от 100 точки за победителя) с минимум 90 точки.

Други основни събития са Младежките олимпийски игри (максимум 700 точки плюс 90 точки бонус за победителя), Континентални първенства, Младежки континентални първенства, Континентални мултиспорт събития и Младежки континентални мултиспорт събития. Националните федерации също ще събират точки, участвайки в регионални събития, одобрени от WBSC.